browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Floraboys

Posted by on 25 november 2016

FLORA BOYS

Op www.amsterdamnoord.com publiceert Albert van der Vliet een serie over de voetbalgeschiedenis van Amsterdam-Noord. Dit jaar plaatste de website twee afleveringen over Flora Boys, een van de voetbalverenigingen uit Floradorp.
In 1952 begonnen jongens uit Floradorp een voetbalclub, Flora Boys.
Flora Boys werd opgericht op 13 september 1952, volgens de overlevering in het duivenhok van Jopie Sproet. Behalve Jopie waren de oprichters Theo en Henk van der Ploeg, Jantje Viersma, Cockie Jonkman, Ouwe Wels, Jopie Winkelaar en een jongen Van Huystee.
Huurdersvereniging Floradorp heeft een krantenknipsel uit die tijd bewaard: ‘De jongste voetbalclub van Noord, Flora-Boys, heeft zich thans een bestuur gekozen.’ Het zijn voorzitter W. Jansen, secretaris J. Wels, beiden uit Floradorp, en penningmeester C. Ruisendaal van de Heggerankweg. In werkelijkheid had tante Geert Johanson, bijgenaamd ‘de directrice’, de touwtjes in handen.

Vrouwen mochten destijds geen bestuursfunctie vervullen bij een voetbalclub en daarom stond haar man, die niet actief was voor de club, op de ledenlijst.
Voetballen deden de jongens op het ‘Koeienland’ tussen de Kamperfoelieweg en de Klaprozenweg. Dat ‘wilde voetbal’, buiten competitieverband, werd gespeeld tegen elftallen uit andere buurten en tegen teams van buitenlandse zeelieden, die de haven van Amsterdam aandeden. Flora Boys had nog geen eigen terrein en kon zich daarom niet aanmelden bij de AVB, de Amsterdamse voetbalbond.
In de zomer van 1953 begonnen de jongens van Flora Boys, gesteund door Wijkcentrum Noord, met een ´jongensdorp´. Jongens in de leeftijd van tien tot veertien jaar mochten als vakantie-activiteit hutten bouwen. Dat gebeurde met afvalhout op een terrein aan de Papaverweg, tegenover de Fokkerfabriek, bij de Melkcentrale. Aanmelden kon bij J. Wels, maar ook bij de heren P. Winkelaar, Jonkman, Th. van der Ploeg of Langereis, allen woonachtig in Floradorp.

2016-floraboys

Op 16 juli 1953 publiceert De Waarheid een verslag over ‘hutten bouwen’. Het kranten-knipsel is afkomstig uit digitale beeldbank Delpher.

Meedoen kostte één gulden. 300 Jongens gaven zich op en ze werden verdeeld in twee groepen. Elke groep kreeg een week om op te bouwen en af te breken. In het Jongensdorp waren enkele leiders aanwezig: de heren Bonsen, Juist, Lievense en Ouwehand, die van een afstand toekeken.

In het krantenknipsel van de huurdersvereniging staat ook nog dat Flora Boys mocht voetballen op ‘het tweede veld van de bedrijfsvoetbalclub van de N.D.S.M. aan de Klaprozenweg’. Er was al een wedstrijd gespeeld. ‘Zoals bekend speelde Flora-Boys 30 augustus jl. de eerste officiële wedstrijd tegen het elftal van het politiebureau Mosplein.’ Dat moet geweest zijn in augustus 1953.  In augustus 1952 was Flora Boys immers nog niet opgericht.

In juli 1954 is een dragline begonnen het ‘Koeienland’ te egaliseren om er een voetbalveld voor Flora Boys aan te leggen. De gemeente verwachtte dat Flora Boys zelf een clubhuis met kleedkamers zou bouwen.
Dat was waarschijnlijk een te grote opgave voor de jongens uit Floradorp.

Werk in uitvoering, het maandblad van Publieke Werken, schrijft in het novembernummer van 1964 dat er één schoolkleedgebouwtje gereed gekomen is voor het voetbalveld Klimopweg. Een kleedeenheid bestaat uit twee zeshoeken met daartussen een douchegedeelte. Waarschijnlijk heeft Flora Boys een jaar of elf op het NDSM-terrein gespeeld. In 1965 verhuisde Flora Boys naar het nieuwe terrein aan de Klimopweg. Hoofdhuurder werd Oranje Zwart, een voetbalvereniging uit Amsterdam-Zuid, en dat was voor Flora Boys een teleurstelling. De opbrengst uit de kantine ging naar Oranje-Zwart.

Reactie                                                                                                                                

Martin en Wies Elsman reageerden per e-mail op de eerste aflevering over Flora Boys. Niet Oranje
Zwart maar Blauwe Vogels was hoofdhuurder van het voetbalveld aan de Klimopweg.
Blauwe Vogels, de club uit Blauwe Zand, speelde op zondag en Flora Boys op zaterdag. Het terrein had geen kantine. Dat klopt want Flora Boys kreeg pas in 1974 een eigen clubgebouw met kantine op sportpark Buiksloterbanne.

Blauwe Vogels verhuisde in 1969 naar het NDSM-complex, met ingang aan de Pomonastraat.
De twee voetbalvelden waren gescheiden van de velden van NDSM. Voetbalclub Kromhout was onderhuurder van Blauwe Vogels. Na het vertrek van Blauwe Vogels en Flora Boys hebben andere clubs aan de Klimopweg bespeeld: MVKV en Oranje Zwart, die er een kantine hebben neergezet. Ook voetbalclub PICO zou aan de Klimopweg hebben gespeeld. Oranje Zwart en Kromhout fuseerden in 1976 tot OZK.

 2016-floraboys-2

Met dank aan Albert van der Vliet

 

In ons volgende bewonersblad, aflevering 2 over Floraboys.

 

Kunt u daarop niet wachten en wilt u het verhaal verder lezen, ga dan naar

www.amsterdamnoord.com

Comments are closed.